Jaunumi

Darījumi ar nekustamo īpašumu un nodokļu maksājumi, tos neapmaksājot24/05/2022

Nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana parasti ir stresa pārpilns notikums jebkuram cilvēkam. Kad darījums ir noslēgts un dokumenti iesniegti zemesgrāmatā, cilvēks var atviegloti nopūsties, taču ir problēmas, kas var pilnīgi negaidīti ”uzpeldēt” jau pēc darījuma noslēgšanas. Starp šādām potenciālajām problēmām ir neplānotie nodokļu maksājumi. Kas jādara pārdevējiem, pircējiem un nekustamā īpašuma aģentiem, lai nepārmaksātu nodokļus, tajā pašā laikā izvairoties no nepatīkamām sarunām ar Valsts ieņēmumu dienestu
(VID) pēc darījuma veikšanas? Par to sarunājāmies ar Oļegu Sējānu, auditorfirmas TaxLink Latvia nodokļu partneri, sertificēto nodokļu konsultantu.

Lasīt tālāk →

TaxLink Lettonie guide fiscal 202219/01/2022

  Nous sommes très heureux de vous présenter le Guide Fiscal 2022 de Lettonie!

  N'hésitez pas de nous contacter si vous avez des questions. 

  We are very excited to present the Latvian 2022 Tax Guide!

  Do not hesitate to contact us if you have any questions.

Lasīt tālāk →

Žurnāla “BILANCE” novembra numurā lasiet16/11/2021

TaxLink Latvia partneris Oļegs Sējāns žurnāla “BILANCE” novembra numurā stāsta par būtiskākajām nodokļu kļūdām un riskiem, ko uzņēmumi pieļauj grāmatvedībā un gada pārskatos.

Lasīt tālāk →

Ar ko sākt, ja par Jūsu uzņēmuma pirkšanu interesējas nopietns investors?15/09/2021

TaxLink komandas profesionāļi sniedz konsultācijas vairākās jomās, un viena no tām ir finanšu konsultācijas. TaxLink partneris, Arvīds Kostomārovs jaunākajā rakstā sniedz ieskatu kādi soļi veicami situācijā, kad par jūsu uzņēmuma iegādi interesējas nopietns investors.

Lasīt tālāk →

Kā daudznacionāli uzņēmumi var mazināt Covid-19 ietekmi uz to transfertcenu pārskatiem?08/09/2021

[Vebinārs] 21. septembrī pulksten 14:00 CET

#Covid19 pandēmija nākotnē daudzām starptautiskām kompānijām atstās nopietnu ietekmi uz to #transfertcenu pārskatiem. Mazars eksperti skaidro, kas multinacionālajiem uzņēmumiem būtu jādara, lai sagatavotos nākamajiem gadiem.

Uzziniet vairāk un reģistrējieties zemāk.

shorturl.at/boyA6

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns: Vai fiziskās personas no vecmāmiņām skaidru naudu vairs nemanto? 10/05/2021

Divtūkstošajos gados bija daudz fizisko personu, kuru izdevumi pārsniedza deklarētos ienākumus. Šīs personas tērēja vairāk nekā tām bija līdzekļi, kas varēja liecināt par nedeklarēto ienākumu esamību. Bieži vien izdevumu pārsniegums pār ienākumiem tika pamatots ar “deviņdesmitajos gados Rumbulas vai Čiekurkalna tirgū nopelnīto un uzkrāto naudu”, ar vecmāmiņas atstāto mantojumu skaidrā naudā, ar aizdevumiem no nezināmām personām, dāvinājumiem un tamlīdzīgi.

Lasīt tālāk →

4. AML Direktīvas ieviešana Latvijā07/05/2021

Esam lepni, ka mūsu vecākais konsultants Gatis Rudzitis, pārstāvot Latviju, piedalījās Eiropas Komisijas organizētajā 4. AML Direktīvas ieviešanas un efektīvas piemērošanas novērtējumā Latvijā.

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns: Ko uzņēmumiem gaidīt no VID pēc pandēmijas?09/04/2021

Jau gadu dzīvojam pandēmijas ēnā, kurai ir milzīga ietekme gan uz uzņēmējdarbību, gan arī dažādām valsts iestādēm. Apkopojot informāciju, atklājies, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kontroles pasākumu skaits 2020. gadā salīdzinājumā ar 2019. gadu ir sarucis par aptuveni 70% (2019. gadā VID ir veicis 6856 kontroles pasākumus, bet 2020. gadā tikai 2264).

Lasīt tālāk →

Pieci nodokļu riski uzņēmuma gada pārskatā03/03/2021

Uzņēmumu gada pārskati nav labojami tik vienkārši kā nodokļu deklarācijas, tāpēc, tos sagatavojot, ir jābūt īpaši rūpīgiem. Jāapzinās visi riski, kurus uzņēmumam var radīt kļūdaini iesniegti gada pārskati. Īpaši ir jāizvērtē nodokļu riski.

Oļegs Sējāns, “TaxLink Latvia ”, nodokļu risku eksperts

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns: Vai gada pārskata revīzija pasargā uzņēmumu no nodokļu riskiem?17/02/2021

Nodokļu risks – tas ir nekorekti aprēķināts vai nomaksāts nodokļa apmērs, kas uzņēmumam rada zaudējumus, ja šis nodokļu risks savlaicīgi netiek atklāts un novērsts.

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns: Atbalsts jaunuzņēmumiem šoreiz nedrīkst izgāzties 24/09/2020

Kad pasauli pārņēma tā sauktie "startapi" jeb jaunuzņēmumi, kas bija pietiekami mobili, lai nobāzētos jebkurā pasaules valstī, nevis konservatīvi kā rūpnīcas vai fabrikas konkrētajās vietās, arī pie mums tapa īpašs regulējums šiem ģeniālajiem, pamatā interneta komunikāciju tehnoloģijās balstītajiem biznesiem. Diemžēl milzīgās birokrātijas un nezināšanas dēļ rezultāts bija tālu no ideāla, ko tagad steigā izdevies labot, cerot uz jauno censoņu vēlmi attīstīties un darboties Latvijā.

Lasīt tālāk →

Svetlana Roščina portālā ifinanses atbild, vai UIN par dividendēm var nemaksāt Latvijā13/08/2019

Latvijas sabiedrības vienīgais dalībnieks ir Lietuvas sabiedrība, kurai aprēķinātas dividendes par 2018.gadā gūto peļņu. Vai, aprēķinot dividendes par 2018.gadu, uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) var neaprēķināt Latvijā, bet gan maksāt to tikai Lietuvā, pamatojoties uz likuma “Par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas konvenciju dubultās aplikšanas ar nodokļiem un nodokļu nemaksas novēršanai” (konvencija) nosacījumiem dividendēm? 

Lasīt tālāk →

Aicinām darbā nodokļu konsultantu/-i.30/07/2019

Sakarā ar uzņēmuma paplašināšanos meklējam kolēģi nodokļu departamentā! Šeit ir stabils un interesants darbs ar labu atalgojumu (no 1000 EUR līdz 1500 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas). Pēc pārbaudes laika mēs nodrošinām apmaksātu veselības apdrošināšanu.

Lasīt tālāk →

Jauns portāls īpašajam PVN aprēķināšanas un maksāšanas režīmam - MOSS08/10/2018

Eiropas Komisija ir izveidojusi jaunu tiešsaistes portālu vienas pieturas aģentūras "mini" shēmai - īpašajam PVN aprēķināšanas un maksāšanas režīmam - MOSS. Mājas lapā atrodama vispārīga informācija par MOSS režīmu, kā arī informācija par to, kā tam reģistrēties un kā sagatavot un iesniegt MOSS PVN deklarācijas.

Lasīt tālāk →

Eiropas Kopienas tiesas spriedums lietā par PVN priekšnodokļa atskaitīšanas noilgumu26/09/2018

Lietā Biosafe v Flexipiso Eiropas Tiesa skaidroja, ka noteiktos gadījumos ir iespējams atskaitīts PVN priekšnodokli, pat ja ir iestājies priekšnodokļa atskaitīšanas termiņa noilgums. 

Lasīt tālāk →

‘Tax Link Baltic’ eksperti piedalās vienā no lielākajiem šī gada nekustamo īpašumu darījumiem Latvijā22/07/2018

Nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldnieks SG Capital Partners AIFP (SG Capital) 2017. gadā izziņoja 80 miljonu eiro fonda SG Capital Partners Fund I KS atvēršanu. Fonds veic ieguldījumus naudas plūsmu ģenerējošos mazumtirdzniecības un biroju īpašumos Baltijas valstīs. Fonda turpmākā stratēģija iekļauj plānus papildināt nekustamo īpašumu portfeli ar īpašumiem Baltijas valstu galvaspilsētās.

Lasīt tālāk →

Aicinām darbā nodokļu konsultantu/-i/ vecāko nodokļu konsultantu/-i16/07/2018

Sakarā ar uzņēmuma paplašināšanos aicinām darbā nodokļu konsultantu / vecāko nodokļu konsultantu, kuram piedāvāsim konkurētspējīgu atalgojumu (sākot no 1 300 EUR pēc nodokļu nomaksas), sociālās garantijas, profesionālās izaugsmes iespējas, kā arī interesantu un dinamisku darbu ļoti draudzīgā kolektīvā.

Lasīt tālāk →

Aicinām darbā grāmatvedi un vecāko grāmatvedi20/05/2018

Mūsu uzņēmumā grāmatveži strādā ar vietējiem un ārvalstu klientiem, kas darbojas dažādās
nozarēs. Tas nodrošina iespēju iegūt plašu pieredzi un zināšanas visos grāmatvedības uzskaites
jautājumos, kas padara darbu dinamisku un ļoti interesantu. Turklāt uzņēmuma grāmatveži
ikdienā sadarbojas ar uzņēmumā strādājošajiem nodokļu konsultantiem.

Lasīt tālāk →

Aicinām pievienoties komandai grāmatvedi08/02/2018

Mūsu uzņēmumā grāmatveži strādā ar vietējiem un ārvalstu klientiem, kas darbojas dažādās nozarēs, un tas ļauj iegūt plašu pieredzi un zināšanas visos grāmatvedības uzskaites aspektos. Šī kombinācija padara darbu dinamisku un ļoti interesantu. Turklāt mūsu uzņēmuma grāmatveži ikdienā sadarbojas ar uzņēmumā strādājošajiem ļoti pieredzējušiem nodokļu konsultantiem. Esi gatavs jauniem izaicinājumiem?

Lasīt tālāk →

Viedoklis db.lv: Ārvalstu investoriem bizness Latvijā kļuvis dārgāks22/01/2018

Jaunā uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanas kārtība, kas Latvijā ir stājusies spēkā no 2018. gada 1. janvāra, paredz izmaiņas, kas diezgan sāpīgi skars ārvalstu investorus, kam pieder daļas Latvijas uzņēmumos. Turpmāk savā valstī, deklarējot saņemtās dividendes no Latvijas, ienākumu nodokli lielākajā daļā gadījumu nevarēs samazināt par nodokļu summu, kas jau ir ieturēta Latvijā. Līdz šim tas bija iespējams.

Lasīt tālāk →

Jaunais uzņēmumu ienākuma nodoklis vai nodokļu konvencijās paredzētās nodokļu likmes - kā būs 2018. gadā?04/12/2017

Vai no 2018. gada 1. janvāra, izmaksājot dividendes ārvalstniekiem un piemērojot šīm dividendēm jauno uzņēmumu ienākuma nodokli, varēs izmantot noslēgtajās nodokļu konvencijās dividendēm paredzētās nodokļu likmes?

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns: Nodokļu stratēģijas trūkums - cīņa ar vējdzirnavām gadiem ilgi20/09/2017

Tieši tā es raksturotu šā brīža situāciju nodokļu nozarē Latvijā. Tāda tā bija pirms 20 gadiem, un nekas būtiski nav mainījies arī tagad. Nodokļu sistēma ir salīdzinoši sarežģīta, nodokļu politika, galvenokārt, tiek veidota saskaņā ar valsts budžeta vajadzībām. Tajā pat laikā lēmumiem bieži trūkst pamatojuma un plānveidības gan jaunu nodokļu ieviešanā, gan esošo koriģēšanā.

Lasīt tālāk →

Skaidrojums nozīmīgākajām izmaiņām nodokļu likumdošanā 2018. gadā22/08/2017

No 2018. gada plānotas būtiskas izmaiņas likumdošanā, kas regulē nodokļu iekasēšanu. Tax Link Baltic speciālisti ir apkopojuši informāciju un izveidojuši skaidrojumu par nozīmīgākajām izmaiņām, kas būtu jāzina uzņēmumu grāmatvežiem un finanšu direktoriem.

Lasīt tālāk →

Diskusija Radio Baltcom par jauno nodokļu reformu Latvijā07/08/2017

Nodokļu reforma Latvijā. Pieņemta virkne izmaiņu nodokļos, kas ietekmēs gandrīz katru Latvijas iedzīvotāju. Kas mūs sagaida 2018. gada 1. janvārī? Radio Baltcom studijā diskutē eksperti - TaxLink Baltic partneris un nodokļu ekspets Oļegs Sējāns, advokāts Jānis Taukačs un Saeimas Budžeta un finanšu komisijas loceklis Igors Pimenovs. Diskusijas ieraksts krievu valodā.

Lasīt tālāk →

Viedoklis Delfi.lv: Nodokļu reformas zemūdens akmeņi27/07/2017

Oļegs Sējāns, nodokļu eksperts, ekonomists, uzņēmuma TaxLink Latvia partneris: "Esmu daudz pētījis plānotos likuma grozījumus, ko paredzēts ieviest nodokļu reformas ietvaros. Gribētu vērst uzmanību uz vairākiem punktiem, kas mani satrauc. Tie skars daudzus nodokļu maksātājus, taču par sekām, šķiet, vēl neviens nav aizdomājies."

Lasīt tālāk →

Tava iespēja biznesam Ķīnā16/07/2017

TaxLink Latvia ir viens no starptautsikā tīkla uzņēmumiem, kam ir vairāki atbalsta centri (China Desk) dažādās valstīs visā pasaulē. Tajos ir iespēja iegūt gan informāciju, gan arī nepieciešamos kontaktus darbam Ķīnā. Latvijas uzņēmēji par biznesa iespējām Ķīnā var uzzināt, vēršoties TaxLink Latvia.

Lasīt tālāk →

Centrālās Eiropas valstu ceļvedis 201614/09/2016

Ceļvedis, kas palīdzēs iepazīt un izprast Latvijas un 18 citu centrālās un austrumu Eiropas valstu nodokļu režīmus. Mazars Central Eastern European Tax Guide 2016 ir On-line platforma, kas dod iespēju savstarpēji salīdzināt valstis pēc nodokļiem.

Lasīt tālāk →

Uzņēmējdarbības ceļvedis 06/05/2016

Esam izstrādājuši uzņēmējdarbības ceļvedi "Doing business in Latvia", kas palīdzēs gūt priekšstatu par pozitīvajiem uzņēmējdarbības aspektiem Latvijā.

Lasīt tālāk →

Aleksandra Ivanova portālā iFinanses raksta par to, vai apsaimniekotājam jāreģistrējas par pievienotās vērtības nodokļa maksātāju23/03/2016

Vai dzīvokļu īpašnieku kooperatīvai sabiedrībai jāreģistrējas par pievienotās vertības nodokļa (PVN) maksātāju, ja mājas apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumi, kas tiek uzrādīti peļņas vai zaudējumu aprēķinā kā neto apgrozījums, gadā nepārsniedz 50 000 EUR? Samaksa par komunāliem pakalpojumiem netiek uzrādīta ieņēmumos.

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns portālā iFinanses raksta par to, kam jāpievērš uzmanība, ja mainās PVN taksācijas periods 15/01/2016

Kā zināms, Pievienotās vērtības nodokļa likums (PVN likums) paredz 3 pievienotās vērtības nodokļa (PVN) taksācijas periodus: mēnesis, ceturksnis un pusgads. Nodokļa maksātāja PVN taksācijas periods ir atkarīgs no nodokļa maksātāja veicamo darījumu veidiem un apgrozījuma.

Lasīt tālāk →

Статья на портале деловых новостей www.rus.db.lv: рассчитать необлагаемый минимум будет не так просто!15/01/2016

SIA TaxLink Baltic klients ir pirmais ārvalstu uzņēmums Latvijā, kas ir atguvis pārmaksāto uzņēmumu ienākuma nodokli par pārdotajām kapitāla daļām26/11/2015

SIA TaxLink Baltic komanda ir sniegusi atbalstu uzņēmumam atgūt ieturēto uzņēmumu ienākuma nodokli par pārdotajām kapitāla daļām.

Lasīt tālāk →

Taxlink iekļauts Mantiskā ieguldījuma novērtēšanas ekspertu sarakstā09/09/2015

Informējam, ka TaxLink ir iekļauts mantiskā ieguldījuma novērtēšanas ekspertu sarakstā.

Lasīt tālāk →

SIA TaxLink audit atklātības ziņojums par gadu, kas noslēdzās 31.12.2014.09/09/2015

SIA "TaxLink audit" atklātības ziņojums par gadu, kas noslēdzās 31.12.2014.

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns portālam iFinanses sniedz atbildi par saimnieciskās darbības apturēšanu pēc uzņēmuma iniciatīvas09/12/2014

Šobrīd Latvijas normatīvajos aktos nav paredzēta kārtība, kādā uzņēmums pēc savas iniciatīvasvar apturēt saimniecisko darbību un paziņot par to attiecīgajām valsts iestādēm.

Lasīt tālāk →

TaxLink Baltic kļūst par vadošas audita, grāmatvedības un konsultāciju firmas Mazars pārstāvi Latvijā09/12/2014

Esam pagodināti paziņot, ka TaxLink Baltic ir parakstījusi līgumu ar starptautisko un konsultāciju uzņēmumu Mazars, kas  specializējas audita, grāmatvedības un nodokļu konsultāciju pakalpojumu sniegšanā.

Lasīt tālāk →

2014. gada 25. jūlijā TaxLink Baltic ir kļuvis par Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības Kameras biedru.01/10/2014

2014. gada 25. jūlijā TaxLink Baltic ir kļuvis par Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības Kameras biedru.

Lasīt tālāk →

No 3. marta ir iespējams iesniegt gada ienākumu deklarāciju 20/03/2014

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka no 1.marta ir iespējams iesniegt gada ienākumu deklarāciju gan tiem nodokļu maksātājiem, kam tas jādara obligāti, gan tiem, kuri to vēlas darīt brīvprātīgi, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par ārstniecības, izglītības un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Lasīt tālāk →

Ikviens varēs kļūt par VID EDS lietotāju, neslēdzot īpašu līgumu20/03/2014

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka no 2014.gada 1.jūnija, lai kļūtu par VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotāju, par to vairs nebūs jāslēdz īpašs līgums ar VID. Arī iesniedzamās nodokļu un informatīvās deklarācijas vairs nebūs elektroniski jāparaksta.

Lasīt tālāk →

Agra Nuržas raksts par iznomāta personāla ienākumu27/08/2013

Raksta ietvaros tiek analizētas likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas ar mērķi sniegt mūsu izpratni par personāla nomas būtību.

Lasīt tālāk →

Andra Jaunzemja, Agra Nuržas raksts portālā iFinanses.lv par Līgumu ar VID07/01/2013

Jau pirms kāda laika aktualizējies jautājums par transferta cenu dokumentēšanu, kam par pamatu bija grozījumi likumā Par nodokļiem un nodevām. Saskaņā ar grozījumiem no 2013. gada 1. janvāra sabiedrībai, kuras neto apgrozījums pārsniedz 1 miljonu latu un darījumu vērtība ar saistīto uzņēmumu pārsniedz 10 000 latu gadā, ir nepieciešams sagatavot noteikta satura dokumentāciju, kas pamato darījumos ar saistītajām personām piemērotās cenas. Papildus minētajam ar grozījumiem tika ieviesta iespēja noslēgt vienošanos ar nodokļu administrāciju par piemērojamo transferta cenu.

Lasīt tālāk →

PVN piemērošana pasažieru pārvadājumiem Latvija – ES dalībvalstis20/12/2012

2012. gada decembrī Valsts ieņēmumu dienests ir publicējis uzziņu par PVN piemērošanu pasažieru pārvadāšanai.

Lasīt tālāk →

Rūdolfs Vilsons portālā iFinanses atbild uz jautājumu, vai no ES saņemtie preču paraugi ir jānorāda PVN deklarācijā?27/11/2012

Latvijas SIA, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājs, kas nodarbojas ar elektromateriālu vairumtirdzniecību no piegādātājiem (no Lietuvas un Polijas uzņēmumiem, PVN maksātājiem ) saņem preču paraugus, preču katalogus, maisiņus, pildspalvas un šķiltavas ar piegādātāju logo. Šīs lietas uzņēmumam tiek nodotas bez atlīdzības ( rēķinā ir norāde uz to ka šīs preces nav paredzētas pārdošanai bet gan reklāmai ). Vai Latvijas SIA šīs preces ir jāuzrāda PVN deklarācijā? Jau iepriekš paldies par atbildi!

Lasīt tālāk →

Kādas izmaksas iekļaut pamatlīdzekļa pašizmaksā? Atbild Andris Jaunzemis.27/11/2012

Uz īpašumā esoša zemes gabala atrodas palīgceltne – ēka (īpašumā), kura tiks rekonstruēta, un šai ēkai tiks piebūvēta klāt papildu ēka. Ēkas tiks izmantotas saimnieciskajā darbībā. Vai visi izdevumi, kas saistīti ar dokumentācijas kārtošanu – dažādas izziņas, vērtēšana, saskaņošana, topogrāfijas projekts utt., ir iekļaujami jaunizveidotā objekta pašizmaksā, vai jāattiecina uz pārskata perioda izmaksām?

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns portālā iFinanses atbild uz jautājumu, vai PVN deklarācijā jāuzrāda saņemto procentu summa par bankas konta atlikumu?27/11/2012

Vai uzņēmumam, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājam, PVN deklarācijā jāuzrāda saņemto procentu summa par bankas konta atlikumu un depozīta procentu summa?

Lasīt tālāk →

Agris Nurža portālam iFinanses raksta par kapitāla pieauguma nodokļa nomaksas kārtību.20/11/2012

Kapitāla pieauguma nodokļa nomaksa – vai atkal kreditējam valsti bez maksas?

Lasīt tālāk →

Agris Nurža portālā iFinanses atbild uz jautājumu, kā pareizi jāuzskaita darba laiks mazumtirdzniecībā?20/11/2012

Kā pareizi jāuzskaita darba laiks mazumtirdzniecībā , ja, piemēram, veikals strādā no pulksten 10 līdz 20, arī sestdienās un svētdienās? Kas jāatrunā darba līgumā (normāls, summētais darba laiks)?

Lasīt tālāk →

Vai, uzsākot preču piegādi ES teritorijā, jāreģistrējas par PVN maksātāju? Portālā iFinanses atbild Rūdolfs Vilsons.20/11/2012

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) darbojas no 2012.gada marta un iepērk preces no citām ES dalībvalstīm, un saskaņā ar likuma Par pievienotās vērtības nodokli (likums par PVN) 26.panta 1.daļu nav reģistrējies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar PVN apliekamo personu reģistrā. Šīs preces tālāk tiek pārdotas Latvijas un citu ES dalībvalstu fiziskajām personām. Vai, pārdodot preces citu ES dalībvalstu fiziskajām personām, neiestājas pienākums reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā un aprēķināt un maksāt PVN? Ja ir nepieciešams reģistrēties, kā veikt reģistrāciju, ja termiņš ir nokavēts? Kā izlabot ieņēmumus un aprēķināt nodokli, kā iesniegt deklarācijas? Vai gadījumā, ja jāaprēķina un jāmaksā nodoklis, būs iespējams atskaitīt arī priekšnodokli?

Lasīt tālāk →

Portālā iFinanses Oļegs Sējāns atbild uz jautājumu par skaidrās naudas darījumiem mazumtirdzniecības tīklā20/11/2012

Labdien! Gribētu precizēt skaidras naudas lietošanas ierobežojumu normas. Situācija šāda: uzņēmumam pieder mazumtirdzniecības veikalu tīkls. Katrs veikals katru dienu iepērk maizi no ražotāja. Maizi ražotājs atved tieši uz veikaliem, un katrs veikals par saņemto produkciju norēķinās skaidrā naudā. Ar maizes ražotāju noslēgts līgums uz nenoteiktu laiku. Mēnesī maizes piegādātājam kopumā tiek samaksāts vairāk par 3000 Ls. Šis summas tiek deklarētas. 12 mēnešu periodā skaidrā naudā veikto darījumu summa ar maizes ražotāju pārsniedz 10 000 Ls. Vai ir pieļaujama skaidras naudas lietošana tādā situācijā, tādos apmēros iegādājoties produkciju no ražotāja?

Lasīt tālāk →

Andris Jaunzemis portālā iFinanses atbild uz jautājumu, kā pamatot reprezentācijas izdevumus?20/11/2012

Sakiet, lūdzu, ja izdevumiem par reprezentatīviem pasākumiem tiek noformēts viens apkopojošs dokuments, kas sevī ietver šādu informāciju: 1. Mūsu uzņēmuma nosaukums, tā reģistrācijas numurs; 2. Atbildīgās personas paraksts, atšifrējums un dati par ieņemamo amatu; 3. Vadības paraksts, atšifrējums un dati par ieņemamo amatu; 4. Izdevuma dokumentu numuri, datumi, piegādātāja nosaukums, iegādātās preces / pakalpojuma apraksts, iegādes mērķis, kā arī summa (izdevumu dokumentu oriģināli tiek pievienoti minētajam dokumentam); 5. Dokumenta parakstīšanas datums. Vai ir nepieciešams vēl papildus noformēt Reprezentācijas aktu, kurā pēc būtības ietverta tā pati informācija, kāda norādīta iepriekš?Vai arī mēs šo dokumentu varam formēt kā Avansa norēķinu ar visiem datiem? Augstāk minētā kārtība tiek atrunāta Grāmatvedības organizācijas dokumentos.

Lasīt tālāk →

Rūdolfs Vilsons portālā iFinanses atbild uz jautājumu, kādā apmērā atskaitāms priekšnodoklis, ja pamatlīdzeklim mainās izmantošanas mērķis?20/11/2012

Firma nodarbojas ar automašīnu nomu, bet 2012. gada jūlijā iegādāja automobili nevis iznomāšanai, bet saimniecisko darījumu veikšanai. 20% pievienotās vērtības nodoklis (PVN) no iegādes cenas netika atskaitīts kā priekšnodoklis. Sākot no 2012.gada oktobra, šis automobilis nodots uz nomu. Vai mēs varam kādu daļu PVN atskaitīt kā priekšnodokli? 

Lasīt tālāk →

Uzziņa par nodokļu rēķinu ārvalstu valūtā27/07/2012

2012. gada 20. jūlijā Valsts ieņēmumu dienests ir publicējis uzziņu par nodokļu rēķinu ārvalsts valūtā ar PVN apliekamās vērtības noteikšanā.

Lasīt tālāk →

Par padziļinātās sadarbības programmu28/06/2012

Finanšu ministrija informē par jaunajiem noteikumiem Padziļinātās sadarbības programmas īstenošanai

Lasīt tālāk →

Oļegs Sējāns portālam iFinanses raksta par sākumdeklarēšanu un tās sekām19/06/2012

Par sākumdeklarācijās uzrādīto datu izmantošanu un sākumdeklarēšanas ieviešanas sekām, 02. marts, 2012 / Oļegs Sējāns, SIA "TaxLink Baltic" sertificēts nodokļu konsultants
 

Lasīt tālāk →

Andra Jaunzemja, Agra Nuržas raksts portālā iFinanses.lv par transferta cenu dokumentāciju 13/06/2012

Transferta cenu dokumentācija - esošais regulējums, prakse un plānotās izmaiņas, 23. decembris, 2011 / Andris Jaunzemis, Agris Nurža, SIA "TaxLink Baltic"

Lasīt tālāk →